Els rumors antifallers ataquen al Govern municipal

Jo que sóc fan de les llistes no m’he pogut resistir. En el mur de Facebook de Pere Fuset, Regidor de Festes de València i Portaveu de Compromís es pot llegir esta entrada fallera. La festa fallera necessita fer una reflexió profunda des del diàleg i no des de l’odi i l’immobilisme. A València som experts en difondre rumors i per això m’ha encisat que un regidor done explicacions raonades públicament, en una xarxa social. Així que compartisc este article/desmentit de Pere Fuset, que em sembla molt encertat. Més enllà de filies i fòbies s’agraïx que els polítics parlen clar de temes tan controvertits com les nostres festes.

troles

«Esta entrada tracta de recollir algunes de les troles i llegendes urbanes més difoses respecte al futur de les #falles després d’un històric canvi de govern a l’Ajuntament. L’objectiu és explicar la realitat, de manera raonada, per evitar que interessos externs a la festa vulguen generar una falsa agenda paral·lela des de la irracionalitat. La comunicació, la transparència i l’argumentació raonada són les millors ferramentes per a cremar les pors i les rumorologies. I si ens ho prenem amb humor.. millor encara…

1- «Que diuen que van a retallar horaris de la festa en falles…»

Un sorprenent titular d’un diari conservador li ha permès a un regidor popular vendre la moto sobre esta NO-notícia. «Y si cuela.. cuela.. y si no…». Hauria fet bé de conèixer que els canvis NO estan damunt de la taula i que si alguna vegada ho arriben a estar seria per estudiar com diferenciar dies festius de laborables. Que tots sabem que no és igual liar-la un dia 15 de març quan cau entre setmana que fer-ho a la Nit del Foc.. ni es fa la mateixa caixa!

2- «Que aneu a enviar a totes les falles a descampats fora de la ciutat…»

Este rumor podria nàixer, de manera surealista, d’unes declaracions on afirmàrem que buscarem solars municipals per estudiar si algunes comissions, en la seua demarcació, poden emprar-lo per a ubicar allà la carpa, i reduïr aixi carrers tallats. Així que no, no hi haurà «falleròdrom»

3- «Que aneu a prohibir l’ofrena…»

OMG! L’autor d’esta trola mereix un premi al poc enginy i menor gràcia. Primer perquè juga amb sentiments arrelats i diversos cap als quals hi haurà sempre el màxim respecte, i segona, per què quan es tornen a trobar a Mònica Oltra, flors en mà, camí de l’ofrena, hauran d’inventar-se una de millor si no volen quedar com ninots..

4- «Aneu a rebaixar les subvencions a les falles…»

No cal ni calculadora per demostrar que és al contrari. La previsió és que les ajudes a les comissions falleres augmenten i es redistribuesquen per potenciar aspectes tan importants com la música en directe o la pirotècnica que no tenien ajudes fins ara. A més a més és planteja un sistema que tractarà d’afavorir amb més recursos disponibles per al 98% de les comissions falleres, i de manera molt especial a les de pressupost més modest. També s’estimula la millor convivència veïnal i premiarem la millora en la sostenibilitat. Per la qual cosa és cert que hem rebaixat en aproximadament 22.000€ (de 223.000) la subvenció en il·luminació al temps que es creen noves partides entorn als 75.000€ per a música i pólvora. Les xifres parlen i aporten un balanç positiu d’aproximadament 53.000€ més. La subvenció a la falla – centre fonamental de la festa, – es manté en l’ajuda del 25%que és a més a més, la que suposa major inversió. Resulta curiós, a més a més, que este tema es tracte de convertir en batalla política per part dels qui rebaixaren en més d’un milió d’euros les ajudes a les falles… Rabets de pansa per a a memòria!

5- «Van a llevar les mascletades?»

PEIM!. Per descomptat, és fals. Hem reivindicat que cada euro invertit en pirotècnia es multiplica en l’economia local gràcies a sectors com l’hosteleria. Per cada masclet disparat, quants pinxos i refrescos es poden posar cada dia? Per primera vegada la regidoria de cultura festiva s’ha reunit amb prop de 23 empreses pirotècniques valencianes per escoltar les seues reivindicacions, trobar possibles millores i incrementar progressivament el que cobren per assolir un preu més just. A més a més s’està treballant en un qüestionari per a que el diàleg siga el més fluid possible.Una decisió aplaudida des del sector. Cal protegir un aspecte fonamental de la nostra festa que està experimentant una notable baixa.

6- «Els canvis s’imposen sense diàleg»

Collins! Si una cosa hem fet des del primer dia és parlar i escoltar. I tornar a escoltar! Ja són més de 200 agents festius diferents en menys de 100 dies i amb interessos ben diversos. Hem rebut fins i tot a entitats com les societats musicals que portaven anys demanant una reunió. La pròpia Interagrupacio de Falles ha valorat molt positivament l’accessibilitat al diàleg constant que ja s’ha materialitzat en més de 5 trobades en 3 mesos. I és que només escoltant a tots els agents implicats es poden prendre les decisions més responsables que combinen els interessos i opinions més diverses. El diàleg és a més a més obert, fluid i permanent gràcies també a les xarxes socials.

7- «Heu canviat el costum i ara l’himne valencià sona sense lletra»

Segur? Es va dir per part d’alguns diaris que havia passat això a l’acte d’elecció celebrat a la Fonteta. Però hi ha prou amb fer una visita al Youtube per a comprovar que enguany l’himne s’interpretà tal i com es va fer en anys anteriors. Una realitat, que efectivament qualsevol pot comprovar en qüestió de segons…

8- «Aneu a expulsar a les falles dels pobles…»

Ni es vol ni es pot. Cal dir, a més a més, que les comissions incloses dins de la JCF és determinen a una decisió que només pot prendre el propi món faller, democràticament, en un Congrés. La realitat és que als nous temps, s’ha reforçat la relació amb totes les falles dels pobles i juntes locals, integrant-los per exemple, en la campanya per la Candidatura de les Falles com Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. Una candidatura que mai abans s’havia explicat a la totalitat de la gran família fallera.

9- «Heu canviat la manera de triar el cartell de falles sense pensar en els joves de Belles Arts…»

Les bases del nou sistema de concurs es consensuaren amb les tres principals associacions professionals valencianes de dissenyadors, il·lustradors i de comunicació visual que participaren de la roda de premsa i han aplaudit públicament el canvi. La idea és atraure als millors professionals per a posar-los a disposició de les falles i incidir així de manera definitiva en la major promoció de la nostra festa amb la qualitat i experiència que una fenomen com el nostre es mereix. La participació amateur queda contemplada i reservada per a altres fronts festius.

10- «Però és que els de Compromís sou antifallers…»

Ais!!!! Un tòpic una miqueta estrany per a referir-se al grup amb major percentatge de regidors fallers (un terç) , l’únic amb un grup de treball sectorial plenament dedicat a la festa, i tenint el programa electoral específic més extens i detallat com reconeixen tots. El propi alcalde Joan Ribó ha fet referència explícita a la nostra festa en cadascú dels seus discursos globals sobre la ciutat. Incidir en este tòpic només s’entén per causes polítiques que van més enllà de la festa i que responen al criteri d’una minoria que vol fer pensar que les falles són patrimoni d’uns pocs en funció del seu color. La festa, com tots sabem, representa el major teixit associatiu de la ciutat i admet dins d’ella tota la pluralitat d’idees democràtiques de la societat valenciana.

2 comentarios de “Els rumors antifallers ataquen al Govern municipal

  1. Ole, ole y ole, me alegra que el concejal haya dado explicaciones porque hay cantidad de » moniatos» diciendo las mayores mentiras y barbaridades, ( por cierto casi todos ellos falleros) que hay que ver que pensamiento tienen

  2. Vicent, desgraciadament haureu de donar explicacions un dia i un altra perquè l’esquizofrènia del blaverisme no té cap limit. Esta gent es la que s’invente premeditadament estos rumor sense cap fonament simplement pel seu autodi cap a tot el que sona a valencià, però que ells volen eliminar tot allò que els pareix «massa català»… En definitva, una absoluta paranoia.
    I el pitjor és que no tenen remei, perdó ni salvació política, perquè són ells i només ells els que s’han carregat la televisió i ràdio en valencià, són ells els que no han permés que més de 14.000 xiquets valencians no puguen anar a línia en valencià en les seues escoles, són ells els que han convertit l’educació pública en un autèntic gueto afavorint a l’educación concertada, són ells els que han permés que els valencians tinguem un finançament injust i insuficient, són ells els que s’envolten en la senyera i s’els ompli la boca parlant de la llengua valenciana només per a aconseguir quatre vots de manera miserable…
    No obstant aixó, també son ells els que diuen que Compromís és independentista i que a l’escola pública s’adoctrina. I és que ja ho diu el saber popular: «Li diu el mort al degollat qui t’ha fet eixe forat!»

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.