Falles AMOR – ODI

crida 2015

Ja estem en falles! I les falles desperten en la població valenciana dos sentiments encontrats: d’un costat estan els amants de la festa, que esperen i treballen tot l’any per a l’arribada del mes de març; d’altra banda tenim als antifallers o aquells que odien les falles i els seus inconvenients i preferixen pegar a fugir. En València ciutat no hi ha terme mitjà, o és blanc o és negre, no hi ha espai per al gris. Així que després d’escoltar discussions eternes entre amants i detractors de la festa, vaig a enumerar els principals arguments d’uns i d’altres per a amar o odiar a la festa valenciana més internacional:

Amor

1.- L’esperit de la falla és eixir al carrer amb els veïns i compartir dinars, sopars, penes i alegries. Es fa comunitat (networking), es fan amics, cada falla és una gran cooperativa, tots els integrants treballen junts, i gaudixen després junts de la festa. I ho fan amb molts veïns del barri i molts amics que s’apropen eixos dies a formar part de la seua «família».

Odi

1.- Les falles consideren que són massa tancades, que si no eres faller, no tens accés als casals i et perds la festa. Els fallers només miren per ells, i si no estàs convidat al casal, no hi ha alternatives d’oci en la ciutat.

casal

Amor

1.2.- Les festes són obertes, les revetlles estan en mig del carrer per a tots, i de les mascletades, globotades, xocolatades i altres activitats es beneficien a tot el barri. Ser fallers costa diners i no vas a convidar a paella cada dia als veïns, però si tens amics a un casal, no tindràs cap problema en acudir i que et conviden a una cassalleta.

Odi

2.- València fa olor de fritanga, les comissions fan negoci amb les xurreries i altres negocis mòbils que omplin els carrers de la ciutat sense importar la comoditat dels veïns.

Amor

2.- València fa olor de flors i pólvora, les flors de la Plaça de la Mare de Déu, i la pólvora que acompanya durant tot el dia a la ciutat.churros

Odi

3.- La pólvora és una molèstia constant, xiquets tirant-te coets als peus, inconscients tirant borratxos en el riu, graciosets vinga al masclet en meitat del carrer Cavallers. Molts han pronunciat més d’una vegada això de «clavat el petardet per on et càpiga».

Amor

3.- El soroll és l’ànima de la festa, les mascletades i els castells estan controlats i són esdeveniments multitudinaris. Els xiquets ara han d’estar controlats i no poden tirar coets sense supervisió. S’han prohibit els trons de bac i ja no es venen coets a qualsevol. Inconscients hi ha sempre, siguen falles o no.mascleta

Odi

4.- Les carpes tallen una barbaritat de carrers des de molts dies abans que comence la festa, no es pot anar a cap lloc en cotxe, i molt menys aparcar. I eixes mateixes carpes tancades tenen festa fins a altes hores de la matinada sense importar el veïnat.

Amor

4.- La carpa és un mal menor, ja que sense carpa, a l’aire lliure, el soroll seria més molest encara. És només una setmana i possibilita que es puga anar a peu d’una banda a l’altra de la ciutat en mitja hora. A més sempre hi ha rutes alternatives i es facilita l’entrada i eixida als aparcaments privats dels veïns. Les falles tenen més de 200 anys d’història, per uns dies d’incomoditats no es morirà ningú.

carpa

Odi

5.- Els monuments són una despesa absurda, en molts casos horribles i que tenen crítica amable, sense arribar a clavar-se en ningú. La majoria són lletjos i només fan que impedir el pas de les persones i contaminar una barbaritat el dia de la cremà.

Amor

5.- Els monuments fallers són art, són crítica, són arquitectura, són enginy i gràcia… Cada falla és el fruit del treball d’un any, hi ha falles que invertixen molts diners, i altres que no es gasten quasi res en el monument, però en totes hi ha coses a salvar i que provoquen més d’una rialla. Cada artista té un estil propi, cada monument una personalitat, i sempre hi ha per a tots els gustos: més clàssics, més innovadors, més colorits, més abstractes…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Odi

6.- Les llums són una despesa innecessària i que molesta els veïns, la decoració de carrers és antiga i obsoleta.

Amor

6.- Per a gustos colors, i si no t’agrada vore els barris il·luminats no cal que t’apropes a Russafa. La gent vol llums de nadal, però quan arriba la primavera que és l’època de la llum es queixen de què les pengen de balconades.

luces

Odi

7.- València s’ompli de gent que ve només a beure i a fer soroll, de turistes que fan impossible caminar pels carrers o sopar en qualsevol bar de la ciutat sense fer hores de cua.

Amor

7.- València es convertix en l’epicentre turístic mundial gràcies a les falles que deixen molts diners en la ciutat. La promoció turística que generen les falles és la millor carta de presentació per a una ciutat que viu la festa, el soroll, l’art, la llum i el foc.

LA PIROTÉCNIA VICENTE CABALLER DISPARA LA MASCLETÁ DE HOY

Odi

8.- Està tot ple de porqueria, els fallers són uns gorrins que tiren gots per tot arreu, i cada any en falles es destrossen contenidors i es fa malbé una gran quantitat de mobiliari urbà.

Amor

8.- Les falles són un eix central de la vertebració dels barris durant tot l’any. Totes les activitats paral·leles que fan les diferents comissions creen comunitat. Els tornejos fallers de pilota o futbol sala, són representacions esportives de gran qualitat; els concursos de teatre faller i llibrets de falles són mostres de la capacitat artística del nostre poble; les lligues de pàdel, petanca, birles o truc demostren que tots tenen espai dins de la festa.

premio

Odi

9.- Les falles són masclistes, amb la dona com a objecte mitjançant les «falleres majors». Les dones han de patir els monyos, han de lluir els vestits i han de desfilar per a què la resta de la població les avalue.

Amor

9.- Les falles són matriarcals, amb les dones com a les reines de les festes. I des de fa molts anys les dones presidixen comissions falleres, les dones són artistes falleres i les dones són realment les que més gaudixen una festa on els homes són els acompanyants. A més es venera a Sant Josep i a la Verge dels Desemparats, més igualitari que això impossible.

mare de deu

Odi

10.- Les falles no representen a molts valencians que no ens agrada emborratxar-mos fins a les tantes de la nit ni escoltar reggaeton en la carpa de baix de casa a les 3 de la matinada. Només suposen 20 dies de no poder moure per una ciutat que està controlada pels fallers, invadida pels turistes i que resulta inhòspita per a la resta de valencians no fallers. A més l’ús que es fa de la llengua és de sainet, i les falles s’han anat polititzant cap a postures conservadores que basen el seu discurs en què només ells defenen la festa fallera.

Amor

10.- Les falles són precisament una mostra de la cultura valenciana, crítica i artística en els monuments, musical amb totes les bandes de música acompanyant als fallers, pirotècnia de fama internacional i amb la nostra llengua representada en la majoria dels monuments i llibrets. Les falles són una oportunitat de passar-ho bé fent vida en el carrer, de conéixer als veïns, de viure l’exposició escultural a l’aire lliure més gran d’Europa i de formar part d’una societat crítica i festiva, independentment de la teua postura política, ja que hi ha falles de tots els colors.

arracapins

Resum

Inclús els no fallers reconeixen que es dóna treball a molta gent i que l’endemà està tota la ciutat de nou neta. Inclús els fallers reconeixen que tanta carpa i xurreria pot ser incòmoda.

Si teniu més arguments a favor o en contra de les falles, sou benvinguts a participar en el debat.

crema

2 comentarios de “Falles AMOR – ODI

  1. Pingback: ¿Qué hacer en fallas? La guía del turista fallero | Vicent Marco

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.