Els personatges de les colles (quadrilles) valencianes

collaLes penyes, grups, colles, quadrilles… de valencians tenen una sèrie de personatges clàssics. La majoria valen tant per a grups d’homes com per a grups de dones, però com que la meua colla és d’homes, he escrit el relat en masculí. Algunes persones poden ocupar el lloc de diversos personatges, i alguns potser no es troben en la vostra colla, però tots reconeixereu en esta selecció a “l’alineació” bàsica de qualsevol quadrilla valenciana:

1.- El que té “la casa paraora”.

No té per què ser el líder, ni per què ser més ric, el més alt o el més res… simplement té una caseta, un xalet o un apartament que pot utilitzar a la seua voluntat. Per tant el vostre punt de trobada serà sempre Ca Pere (per ficar un nom). I es convertix en indispensable que Pere continue solter, perquè si troba novia la casa paraora es convertirà en la casa picaero, però només d’ell. Així que si Pere té nòvia, cal pensar a fer plans de parelles en massa per a poder conservar el lloc de reunió.

2.- El desaparegut

No has anat mai a sa casa, no coneixes a la seua família, i en el fons tampoc saps molt d’ell, però sempre apareix o desapareix quan ningú l’espera. Igual no el veus en dos setmanes, igual és el primer a aparéixer, és eixe amic que tots tenim que resulta prou enigmàtic.

3.- El ric

Algú ha de ser qui tinga cartera alegre. Sempre arribarà amb l’últim model de mòbil, amb l’equip de música més car i serà el primer en tindre cotxe propi… però no qualsevol, un Audi o un BMW com a poc. Convidar igual no convida massa, però fardar, farda bona cosa.

fardar

4.- El guapo.

Sempre hi ha un de guapo en cada grup d’amics, l’amic amb qui no vols eixir perquè saps que totes es fixaran en ell. Hauràs d’aguantar això de “M’agrada el teu amic, té novia?” moltes vegades durant la teua vida.

5.- L’empastrador o el “mal rollo”

No saps ben bé perquè, però hi ha sempre algú que genera mal rollo. Ja siga perquè és un “agonies” a qui tot li sembla mal: “cap d’any allí no que fa fred”, “fideuà no que el peix és més car”, “el meu cotxe no que l’aire està trencat”… i així totes. O bé perquè parla malament de tots sense adonar-se i encabrona al personal. El cert és que és molt recurrent el personatge mal rollero a les quadrilles valencianes.

6.- El cuiner

Es un especialista en paelles, torraes, i canapès diversos. Ell s’encarrega per costum de cuinar en totes les voltes que quedeu. Igual la seua paella no és la millor, però com que ell s’ho fa tot mentre la resta es fan cerveses, ens sembla perfecte que cuine.

torra

7.- El baixet

El baixet, l’alt, o el pelut, sempre hi ha un personatge que destaca pel seu físic diferent de la resta, i sempre serà així encara que s’afaite o s’aprime. Com que serà objecte de bromes constants per la resta del grup, ell habitualment nomenarà a les mares de la resta de la “colla” com a estratègia defensiva.

8.- El líder

Sense que ningú sàpiga perquè, sempre s’acaba fent el que diu el líder del grup. El matxo alfa té a més la responsabilitat de mantindre unit al ramat, perquè si la gent deixa de quedar, no té grup sobre el qual exercir el seu poder de convicció.

9.- El planificador

És eixe amic que està a l’estiu organitzant ja la festa de cap d’any, el que s’encarrega d’arreplegar els diners per als regals d’aniversari, bodes, batejos i altres saraus. Eixe amic necessari que et recorda les dates importants, t’avisa d’on heu quedat a sopar, i planifica les escapades “d’amigatxos”. Indispensable

planificando

 

10.- El triomfador

Quan has de fardar d’algun amic teu, sempre apareix ell el primer. El típic col·lega que ha crescut en tu i ara dirigix un banc, ha pegat la volta al món, és neurocirurgià o ha muntat una startup i ara s’està fent ric. Siga pel que siga, este amic teu feia trastades amb vosaltres de menut, i ara és l’orgull de la colla per algun èxit personal.

11.- El sa

En tota quadrilla hi ha un amic que no vol esmorzar carbohidrats, que el vi ni tastar-lo, que es passa més temps damunt de la bicicleta o corrent que festejant… és el sa del grup. A qui més costa traure de casa un dissabte a la nit, però al mateix temps qui més aguanta de festa el dia que toca apretar.

12.- El longuis

Un personatge que té una gràcia especial per a no ficar un duro i beure i menjar de baes. Mai escura, mai cuina, mai fica la casa ni el cotxe, es fa el “longuis” amb una mestria que riu-te tu dels suecs.

Si t’has trobat identificat, per favor compartix a les xarxes socials. I recorda: «Els amics i els collons, són per a les ocasions». I pots seguir tots els meus articles (els d’esta web i els que escric a altres en este Facebook)

Un comentario de “Els personatges de les colles (quadrilles) valencianes

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.