Com distingir a un valencià

Alguna vegada t’has preguntat com pots distingir a un valencià de la resta de persones?

Els valencians som únics, encara que penseu que no ens diferència res de la resta de ciutadans del món, després de llegir este article te’n adonaràs que tinc raó, i que som diferents. Ja fa temps vaig llegir este estudi on es demostra què som el poble més diferent de la resta d’Espanya pel que fa a l’ADN, per davant inclús dels bascos. I clar al ser «únics» hi ha unes quantes qüestions que ens diversifiquen de la resta d’éssers humans, qüestions que són fàcilment reconeixibles, però que passen desapercebudes perquè no parem massa atenció. I no parle dels tòpics «meninfotisme», «autoodi», «pensat i fet», «fallers»…Parle de coses més reals i que ens unixen (i ens diferencien) molt més del que pensem.

Per tant seguint esta guia podràs diferenciar a un valencià entre la multitud.

la traca en la catedral [1600x1200]

1.- Un valencià quan està davant d’una església o qualsevol tipus de recinte religiós, i escolta un petardeig, el primer que pensa és: «boda, bateig o comunió». La resta del món pensa que hi ha un atac terrorista en marxa.

orxata
2.- A un valencià li tapes els ulls, li dónes a veure un got d’orxata i el primer que et dirà «massa dolça, o li falta sucre, o xe que bona!», la resta de ciutadans del món diran «Açò que és?» o com a molt: «Esto es horchata, que fresquita».

capita moro

3.- Tot valencià té un moment en la seua vida anomenat «capità moro». Un moment en el qual envaït pel virus de l’amistat i la generositat dirà «açò ho pague jo»… I l’endemà mirarà el compte corrent i vorà que s’ha gastat 3000 euros en una bona fartada.

torrà

4.- Els valencians no fem barbacoes, fem torraes. Si estàs en Argentina en mig d’un «asado» i algú diu, «On estan les xulles?» o «Jo vull un blanc i negre amb allioli» no hi ha dubte que és valencià.

kalm

5.- Independentment de ser o no valencianoparlant, un valencià reaccionarà entre qualsevol grup de persones en escoltar la paraula «coentor», «desfici» o «xafardera» entre altres paraules que només entenen els valencians.

abradelo

6.- Un valencià major de 20 anys sap qui és Maria Abradelo.

paella

7.- El tema de la paella és religió per a qualsevol valencià, encara que no t’agrade la paella, no la cuines, o en ta casa sigueu més de fideuà. Un Valencià sempre reaccionarà igual davant un arròs groc amb xoriço, cigrons i gambes: «Açò no és paella, que se la menge ta mare»
gulliver

8.- Tots els valencians saben que «El Gulliver» és una zona de jocs.

The World's Biggest Tomato Fight At Tomatina Festival 2013

9.- Potser pegues a fugir sempre que són Falles, Fogueres o la Magdalena; també és possible que mai hages anat a la tomatina. Però per a tu no és estrany que cremem monuments que costen molts diners, llancem tones de tomaques o omplim la ciutat de llumenetes. Qualsevol estranger et dirà: «açò és precís? (ho dirà amb menys gràcia) i preguntarà: Perquè tireu tomaques o cremeu monuments?», i ja li pots explicar el que vulgues que consideraran incomprensible el dispendi econòmic. Només un valencià és capaç d’entendre la lògica darrere de la festa.

paquito

10.– Un valencià, després de diverses copes d’alcohol, en escoltar «Paquito el chocolatero» sentirà necessàriament un impuls d’abrasar a qualsevol que estiga prop i alçar els peus mentres crida «ei, ei».

EXTRA 1: Només un valencià demanarà un bombón per a referir-se a un café, i si el vol amb gel dirà «del tiempo».

EXTRA 2: M’apunten que és fàcil diferenciar a un valencià perque sempre camina per la carretera i no per la vorera peatonal.

EXTRA 3: Si a la gasesosa li diu «limonà/limonada» és valencià.

Pd. Si complixes almenys 7 dels 10 punts, pots dir ben orgullós que eres valencià.

11 comentarios de “Com distingir a un valencià

 1. El valencià és l’únic que diu «ajoaceite» referint se al All i òli quan parla en castellà.
  A la resta del estat, castellanoparlant, diuen Alioli o Allioli, però mai Ajoaceite.
  Proveu a demanar Ajoaceite a qualsevol bar o restaurant a fora de València i sabreu de que estic parlant.
  No saben qué es.
  Bona nit.

 2. Hola puc dir que aixo de Paquito el Chocolatero no es així perquè no es ninguna cançó, sinó que és un Pasdoble (molt bonic) i pense que per a ser un bon Valencià la gent hauria de saber que així no es aquest pasdoble tan Valencià i tan nostre.

  • El pasodoble, el tango, la balada o el cha cha cha, son estilos. Y dentro de los estilos hay canciones de esos estilos como Paquito el chocolatero.

 3. No soy Valenciana pero llevo muchos años viviendo en Valencia, y por lo general estoy de acuerdo… Excepto de que el término «bombón » y «del tiempo » sea seña de Valencia, mis padres que tampoco son de Valencia lo llevan diciendo toda la vida, y no tengo familia Valenciana. Pero muy buen artículo ?

 4. Xé, que bo eres!
  En lo del ajoaceite és tal qual, visc a Madrid i ells diuen allioli i jo ajoaceite!

  Ja li he passat el enllaç del teu blog al meu novio, li facilitarà molt les coses, jajajaja!!

 5. El bombó s’està extenent. L’any passat vaig estar per Madrid i l’oferien amb el mateix nom a moltes cartes de bars i restaurants. Això sí, caríssim!

 6. jaja, qué bueno! Me he reído muchísimo. Gracias Vicent! Yo hasta hace cuatro días, como aquel que dice, creía que palabras como ‘cachirulo’, el ‘camal’ del pantalón y otras…, se decían en toda España ;-))))

 7. Hace años pedí un choleck en Valdepeñas y me pusieron cara rara. En otra ocasión pedi un batido en La Coruña y el camarero me preguntó ¿Un choleck? Vivir para ver…

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.