Els noms més de moda a Valencia

Quan passes els 30, una caterva d’amics comencen a quedar-se «prenyats» i a tindre fills. I clar, la gran discussió entre els amics és com li posaran al xiquet, perquè cal anar amb compte de no xafar-li el nom a un amic, o de no ficar-li un nom susceptible de patir les burles d’amics i companys a escola. Ahir mateix uns bons amics foren pares i de nou buscaren un nom original per al seu fill, el qual em va fer pensar en els noms que estaven de moda a l’època dels nostres pares (els nostres noms) i els noms que es fiquen ara. Buscant en el INE, on pots consultar quanta gent s’anomena com tu, he trobat quins són els noms més comuns de la Comunitat Valenciana i quins són els noms més de moda, és a dir, els que més s’han ficat durant l’any passat. Un divertit exercici per a comprovar com canvien els gustos de generació en generació.

nombresNOMS MASCULINS

 

José s’imposa per majoria, i Vicente que és el segon en la Província de València, és menys popular a les altres. De fet només en la Província de València hi ha més «Vicentes» que a tota la resta d’Espanya junta. Miguel o Alejandro s’han quedat a prop dels 10 primers, i Pedro que és molt comú a Alacant, no ho és tant a València i Castelló. Cal destacar que si algú té el nom en valencià al DNI com Josep o Vicent, estos noms van a banda.

Estos són els noms d’home més populars i comuns a la Comunitat:

JOSÉ 87081
ANTONIO 72418
FRANCISCO 66252
VICENTE 55726
MANUEL 52696
JUAN 37361
DAVID 36648
CARLOS 32967
RAFAEL 32628
JAVIER 32540

 

I en contraposició, estos són els noms més de moda, els més comuns, entre els nascuts en 2014:

 

HUGO 561
PABLO 500
MARC 490
DANIEL 489
ALEJANDRO 476
ÁLVARO 371
DAVID 365
ADRIÁN 359
LUCAS 307
MARIO 294
MARCOS 294

És curiós que noms antics i bíblics com Lucas o Marcos estiguen de moda, i de què només David aparega en les dos llistes, entre els més comuns i els més populars.

nombres niñas

NOMS FEMENINS

 

Anem amb les dones: el nom més comú es Maria encara que si sumem Carmen i Mari Carmen en tenim una «fotracà!. Amparo que és el 5 en València, en Alacant no està ni entre els 20 primers, i a l’inrevés passa amb Antonia que és popular en Alacant i molt més reduït a València i Castelló. He ficat 12 a la llista de noms més comuns per que els últims 3 estaven molt igualats.

MARÍA 71826
MARÍA CARMEN 65937
CARMEN 52290
JOSEFA 45707
MARÍA DOLORES 34471
MARÍA JOSE 30509
MARÍA TERESA 30107
ISABEL 29723
FRANCISCA 27809
AMPARO 26487
LAURA 26238
ANA 26144

 

I en contraposició, estos són els noms més de moda, els més comuns, entre les xiquetes nascudes en 2014:

 

LUCÍA 534
MARÍA 487
PAULA 467
MARTINA 408
SARA 399
SOFÍA 397
CARLA 383
DANIELA 382
AITANA 360
ALBA 352

Els noms s’han abreviat, ja no li fiquen el Maria davant a tots. I precisament Maria és l’única que s’ha mantingut en ambdues llistes, on s’imposen els noms més curts i «moderns».niño

I ara una col·lecció de noms estranys i diferents d’homes que he conegut a la nostra terra com: Longinos, Eulogio, Quintín, Celestino, Trinidad, Encarnación (per a home), Yuri Gagarin, Darwin, Arquímedes, Wenceslao, Isabelo…

I pel que fa a les dones, he conegut a algunes anomenades: Sotchil, Esiva, Maresa, Aina, Siena, Atenea, África, Valle, Lirios, Xantipa, Sherezade, Atenea, Moneyba y una canaria que li dien Mifaya (jo vaig pensar, quina falla?)

Si voleu inspiració a l’hora de trobar un nom «musical» vaig fer una extensa recopilació de cançons amb nom de dona. I si voleu participar, ja sabeu que esteu més que convidats!

6 comentarios de “Els noms més de moda a Valencia

  1. Disculpa, però voldria matitzar que considerar el nom femení d’Aina com a extrany és no estar prou informat. Aquest nom en concret és la forma baleàrica d’Anna que a més en té referències des de principis del segle passat. En els darrers anys és un nom prou instaurat tant a les Illes Balears com a Catalunya, així com certa penetració al País Valencià. Salutacions!

  2. Només dir que el nom Lirios o Lliris en la nostra llengua es molt utilitzat a Alcoi ja que es la nostra patrona, la Mare de Deu dels Lliris, que podem vore i venerar a la Font Roja.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.